Perde Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

05-04-2021 00:14
Perde Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Perdeler, şüphesiz evimizdeki en önemli parçalardır. Bizlerin bildiği dekorasyon amacından ziyade esasen mahremiyeti korumak görevini üstlenirler. Çoğu zaman kumaştan yapılan ve iç mekanın dışarıdan görünmesini engelleyen önemli araçlardır.

İster yeni evleniyor olun, ister evinizi değiştiriyor olun; hiç fark etmeksizin perdeler, hayatımızda dönem dönem düşündürücü ve alması zor görünen bir parça olarak karşımıza çıkarlar. İşte bu yazımız perdelerini değiştirmek isteyen ya da ilk kez perde alacak olanlar için yardımcı olacak nitelikte.

Öncelikle perde almayı kafanıza koyduğunuzda, seçeceğiniz perdeden öte size istediğiniz perdeyi en kaliteli ve en uygun fiyata yapabilecek perdecinizi bulmalısınız. Sizlere kaliteyi en güzel işçilikle en uygun fiyata sunan www.cortibo.com perdelerine mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Ardından perdeleri kullanacağınız alana ya da odaya göre kendi zevk ve fikrinize uygun olanını seçebilmeniz için mekandaki nitelikleri iyi analiz etmelisiniz. Örneğin; mutfağınız için seçeceğiniz perde farklı, salonunuz için seçeceğiniz perde farklı olacaktır. Bu durumda perdeler ile ilgili göz önünde bulundurmanız gereken diğer husus da seçeceğiniz perdelerin kumaş ya da tül perdeler mi yoksa mekanik perdeler mi olduğuna iyi düşünerek karar vermektir. Kumaş ve tül perdeler: tül perde, fon perde, güneşlik perdeleri kapsarken; mekanik perdeler: stor perde, jaluzi, zebra perde ve dikey perdeleri kapsamaktadır.

 Perde Seçimi

Bu aşamalardan sonra bakmanız gereken önemli noktalardan biri odalarınızın aldığı ışık ve dışarıdan görünme durumunu kaydetmek olmalıdır. Kimi evlerde dışarıdan görünme yaşanmadığında yalnızca tül perdeler tercih edilirken, kimi evlerde ise tam tersi durum vardır ve güneşlik ya da renkli kalın perdeler tercih edilebilir. Elbette tercih aşamasında perdeyi kullanacak kişi ya da kişilerin zevk ve tarzları önem arz eder. Bu durumda evinizi iyi tanıyıp ne istediğinizden emin olduğunuzda, perdeler hakkındaki bu yazı size iyi bir rehber olacaktır.

Her şeyde olduğu gibi perdelerde de renk oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Odadan odaya renk ve tonlarda fark olabileceği gibi zevk ve tarzınızla uyumlu rengi bulmak da bir hayli zorlayıcı olabilir. Bu durumda mobilyalarınızı, duvar renginizi ve diğer eşyalarla olan uyumu da yakalamak için onları da iyi gözlemlemeniz gerekir. Yaşadığımız alanda kullanılan renklerin hayatımıza olan etkisi bilimsel bir gerçek iken bunu perde seçiminde de ihmal etmemek sizlerin de yararına olacaktır. Örneğin; yatak odanıza perde seçerken oradaki mobilya ve eşyaların rengini dikkate alırken, genel olarak kullandığınız nevresim gibi eşyaların da rengini unutmamak gerekir. Aynı zamanda kaliteli bir uykuya sahip olabilmeniz için yatak odanızın karanlık olması çok önemlidir, yani perdeyi seçerken ışık geçirgenliği olmayan uyumlu renkteki karartma perdeyi de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Örneğin salonunuz için perde seçerken ise renk ve desenleri daha çok incelemeniz sizin yararınıza olacaktır. Mesela koltuklarınız, halılarınız ve diğer eşyalarınız desen barındırıyorsa perdenizi düz bir renk üzerinden seçmeye çalışmak karmaşık görüntü olmamasına yardımcı olur.

 Perdede Renk Seçimi

Renk seçiminde, psikolojik faktörleri de göz önünde bulundurabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse çocuk odası için çocuğunuzun gelişiminde büyük önem arz eden renkleri hiçe sayamazsınız. Ona enerjik, sıcak renkli, zihin açıcı bir oda hazırlarken tüm eşyalar ve duvarı hatta parke rengi ile birlikte perde rengini de uyumlu hale getirmelisiniz. Bazen benzer renkler birbirini gölgelerken, bazen kontrast renkler daha birbiriyle uyumlu olabilir. Bu gibi durumlarda renk kartelaları işinizi kolaylaştıracaktır. Ya da tüm diğer odalarda yakalamak istediğiniz aura için örneğin mavi kullanarak sakinlik, turuncu tonlar kullanarak enerji gibi duygularınızı değerlendirmeye alarak, perdenizin rengine karar verebilirsiniz.

Perde almaya gitmeden önce mutlaka çok dikkatli bir şekilde ölçüm yapmayı da unutmamalısınız. Ölçüm yaparken nereyi nasıl adlandırdığınıza önem vermelisiniz, hatta küçük bir çizim daha çok işinizi görecek ve perdecinize daha rahat ifade etmenize katkıda bulunacaktır. Ölçüm yaparken ihtiyacınız olan şeyler: kağıt, kalem ve metredir. Boy belirlemek için kornişten ya da tavandan zemine kadar ölçü alırken eğer mermer hizasında istiyorsanız zemin yerine tavandan mermere kadar ölçerek perde boyunuzu belirlemelisiniz. Muhtemelen bunlardan da 2’şer 3’er santim kısaltma işlemini de perdecinizle birlikte değerlendirmiş olacaksınız. En ölçüsü alırken ise, yine perdenizi nasıl istediğinize ve tabi ki kullanacağınız odanın durumuna göre ya duvardan duvara ya da kullanacağınız penceredeki alana 25 santim ekleyerek ölçmeniz sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu ölçüm durumu tül perdelere özgü iken perde alacağınız oda için kullanacağınız perde çeşidine göre nasıl ölçü alacağınıza dair bilgiyi Cortibo Blog’da rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kullandığımız her eşyada olduğu gibi aldığınızda uzun yıllar kullanacağınız perdelerinizin de kumaşı özenle seçilmelidir. Kumaş kalitesi içinize sinen parçayı bulabilmeniz için ana kriterdir. Bunun yanında kumaşın cinsi de birçok kişi tarafından çok dikkat edilmese de dikkate alınması gereken bir durumdur. Çünkü spor ve sade bir odaya keten perde yakışabilirken, elegant, saten gibi malzemelerin kullanıldığı odaya daha parlak kumaştan üretilen perdeler yakışacaktır. Yine burada da sizin tarzınız, dekorasyon zevkiniz ön plandadır ve dolayısıyla neyi seveceğinizi, nasıl iyi hissedeceğinizi ve ne ile rahat edeceğinizi iyi düşünmeniz uygun olacaktır.

Perdede Ortama Uygun Kumaş Cinsi

Son olarak perde seçiminizi bulunduğunuz eve göre değerlendirmeniz uzun vadede

yararınıza olacaktır. Yani taşınma planınız varsa daha portatif ve kolay takılıp-çıkarılabilir perdelere yönelmeniz yararlı olacaktır.


 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.